Weelink (Narda)

Zoals gezegd:

  • Christina ging naar Canada en is getrouwd met Theo Beernink, landbouwer.
  • Narda ging ook naar Canada en is getrouwd met Bernard Weelink.

De Weelink’s woonden in Nederland aan de Geerdinksdijk in Beltrum/Borculo waar later Theet Slutter woonde. Idd zonder ü.

Schermafbeelding 2019-09-26 om 17.56.53
De plaatsen of boerderijen van Gert Slütter, Belterman, Theet (Theo) Slutter en ’t Byvanck. ’t Ligt allemaal dicht bij elkaar dus niet zo verwonderlijk dat ook geliefden elkaar vonden. Waarom zou je ver halen wat dichtbij is……

De Weelink locatie is de boerderij waar hierboven Erve Weelink staat. Die boerderij is nadat de Weelink’s naar Canada vertrokken in de 1949, verkocht aan Theet Slutter.

Op een oud kaartje uit 1812 vind ik nog de boerderijnaam Weeling (Huis 852). De aanpassing van ing op ink is wellicht van latere datum. Daarvóór zat er ook nog een tijdje Welinck tussen. In het boekwerkje van de Beltrumse scholen kom je geen Weelink’s tegen. Zij waren mogelijk meer op Borculo georiënteerd. Bekkenute (Helmers) en Boenink (Gebbink) zijn ook bekende boerderijen. 

Schermafbeelding 2017-06-08 om 13.46.00
d0dbe-weelinks
De Weelink’s:  v/l/n.r. :  Harry, Annie, Jan, Hettie, Narda en Bernard Weelink, poserend voor de boerderij.

Toen de Weelink’s vertrokken kwam Theet  (Theo) Slutter daar te wonen. Z’n zoon John vertrok later weer naar de boerderij in Wehl.  Z’n dochter Margret woont tegenwoordig in Eefde en is getrouwd met ‘ene’ Kuijpers. Haar broer Rob woont nog op de boerderij en zal dit ws overdragen aan zoon Sjoerd.

Theet Slutter bouwde na de aankoop van de boerderij (hetgeen ongeveer gelijk verliep als de verkoop van Memkeshorst door Beernink aan m’n vader Anton Slütter) (eerst pachten en later kwamen resp Beernink en Weelink ’t geld ophalen) in 1963 er een nieuw voorhuis bij. Niet terplekke van het oude woongedeelte maar juist aan de andere zijde.

0D174B08-759E-4AFB-B888-09B589E6D430_1_201_a
997E6A73-44D7-4130-9881-EB3896E5EEBD

In nov 1963 werd alhier ook de nieuwe boer Rob geboren.

Hoe tante Narda met Bernard Weelink in aanraking kwam blijft nog even de vraag.  Vaag herinner ik me iets maar het is te vaag om te noteren.  Wellicht kan iemand anders me helpen.

Het lijkt erop dat het min of meer buren waren met ’t Byvanck in Lintvelde alwaar de Slütters familie gewoond heeft alvorens ze richting Rekken gingen.

Uit het Weelink-Slütter  huwelijk werden achtereenvolgens geboren:

  1. Hetty. ✝ 1934-2015
  2. Jan  ✝   1935-2006
  3. Annie.   1938-2019
  4. Harrie.  1939

allen nog voor 1940. Zie de stamboom.

Zeer waarschijnlijk ook voor 1950 naar Canada vertrokken.

Hetty trouwde met Trottier. Klinkt wat Frans-talig.

Jan ging naar het seminarie en Harrie ook. (In Nederland)

Annie trouwde met een Canadese Pool:  Luckasavidch genaamd. In Canada is, behalve de native bevolking wellicht, iedereen allochtoon, of op z’n minst van de 1e, 2e of 3e generatie. In het verleden hebben verschillende emigratie golven plaats gevonden vanuit Europa of de rest van de wereld. Dus iemand van Poolse afkomst is zeker niet vreemd.

Harrie of Henry is dus jaren priester geweest doch daar later op terug gekomen en getrouwd met Elve Foote.

Harrie heeft onlangs nog een ernstige aandoening gehad doch uiteindelijk weer “schoon” verklaard, hetgeen betekent: Na herhaaldelijke onderzoeken geen uitzaaiingen meer gevonden.

Zij hebben een dochter Jen genaamd. “Bouwjaar” mij nu nog onbekend. Laten we zeggen dat ze 18 is totdat het tegendeel bewezen is.

==========================

3 Reacties op “Weelink (Narda)

  1. Leo,….. de pijltjes op het kaartje kloppen niet

    Waar Theo Slutter staat dat is Klein Gunnewijk “Erve Zieverink”
    Waar Belterman staat dat moet zijn Theo Slutter “Erve Welinck”
    Net daarboven dat is Belterman
    Gert Slutter weet ik even niet of dat klopt

    Groeten Henk

    Like

  2. Dochter Margret woont in Eefde en is getrouwd met J. Kuijper ( 3 zone
    De oudste dochter Annet woont in Enschede en getrouwd met H. Postma.
    (2 zonen)
    Jongste Rob woont op “erve weelink”
    (2 zonen en 1 dochter)

    Like

Plaats een reactie