Smeenk (Marie)

Zoals gezegd:

  • Marie trok richting Eibergen en trouwde met Willem Smeenk. In z’n leven op de Grüne Weide als Pensionhouder, restauranthouder en “loonwerker”. Rond 1949 zijn zij naar Canada vertrokken. Toen was het gezin al kompleet dus voor Canada heeft hij elders gewoond en gewerkt. Of was de Grüne Weide het ouders huis van de Smeenks. Nee dus.
  • Van oorsprong komen de Smeenk’s uit de omgeving Miste bij Winterswijk. Dat is, en was zeker toen, een overwegend protestantse regio qua confessie.
  • Vandaar dat de familie richting Zwolle (idd bij Grolle) vertrokken naar de buurt genaamd de Muggenhoek. Wellicht vanwege de muggen. Daar werd een mooie nieuwe boerderij gebouwd. Nu Revendijk 20 Lichtenvoorde. Willem was toen ca 20 jaar. Dus die boerderij werd omstreeks 1924 gebouwd.
  • In 1935 trouwde Willem met Marie Slütter. In de periode tot 1949 kregen zij daar 9 kinderen. Hiervan zijn er 2 zeer jong overleden
de30b-schermafbeelding2b2016-11-022bom2b12-53-16

Hemelsbreed niet ver van elkaar, vestigde Marie Slütter zich ook in Eibergen aan de Lutterweg. Waarschijnlijk een spelfout, het had Slutterweg moeten zijn. 🙂

Evenals Christina en Narda trokken Marie en Willem ook naar Canada om er hun geluk te beproeven.

smeenk-fam

De familie een jaar voordat zij naar Canada vertrokken (1948). Tante Marie was hier in verwachting van Harrie. De jongste op de foto toen zal dus Harriët zijn.

Met de hele familie (7 kinderen) vertrekken is natuurlijk niet niks. Ongetwijfeld hebben zij er engels leren spreken. Hoop nog eens te horen wat zij daar gedaan hebben.

Uiteindelijk werd het gemis van de Achterhoek te groot en zijn zij teruggekeerd. Maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag hebben gelegen of hebben meegespeeld. Zoals b.v. ook gememoreerd in een krantenartikel in de Volkskrant van 7 nov 1950

Screenshot

Een screenshot van het krantenartikel. Boer Smeenk wordt ’n Fries genoemd. Dat is misschien waar, misschien onzin, getuige een overwaaiende ophef (april ‘2024) in het “satirisch” praatprogramma “Vandaag Inside” met serieuze ondertoon waarin gemeld wordt dat een in Ethiopië geboren, in Friesland te vondeling gelegde (0 jaar) , in Friesland door ’n Fries boerengezin opgevoede ‘immigrant’ als rechteloos spreker wordt neergezet.

Hij (nu kamerlid ‘Habtuma de Hoop’ naar een goede Fries genaamd) heeft inmiddels goed bespraakt, in het Fries, passend weerwoord gegeven. En zo hoort het.

Willem kwam natuurlijk niet uit Friesland. Z’n opa woonde al in 1827 in / rond Winterswijk.

Een aantal redenen springen eruit in dit krantenartikel:

  1. Omdat zij hun heimwee naar het vaderland niet konden verkroppen
  2. Geen/zonder werk
  3. Toegewezen huis niet bevallen
  4. Veld arbeid te veel met het paard (niet Willem’s ding), Willem was trekkers en machinaal gewend

Met 7 kinderen vertrekken was een avontuur, met 7 kinderen terugkeren zeker ook.

De Smeenk’s :

  • Agnes
  • Mimy
  • Adéle
  • Riet
  • Hieronijmus Theodorus Wilhelmus 1943 (3mnd)
  • Annie
  • Harriet
  • Hieronijmus Wilhelmus Maria 1947. (6nnd)
  • Harry

Zij kwamen op de  “Grune Weide” terecht in Eibergen alwaar zij een pension en later hotel restaurant uitbaten! Oom Willem trok er ook nog wel eens op uit om loonwerk activiteiten uit te voeren. Hij was namelijk in het bezit van een trekker.
In latere jaren was het restaurant de hoofd activiteit. Ook jongste zoon Harrie heeft hier nog jarenlang de scepter gezwaaid.
Van de andere kinderen kwamen er ook enkelen in de horeca terecht.

Annie    :Pot Beckum

Agnes     :Overkamp Holterhoek.

Harry      :Grüne Weide Eibergen

Dochter van Harry (Kim) vanaf medio 2022 : Voorzetting van de activiteiten afgestemd op mogelijkheden en tijd.

De dag dat oom Willem 100 jaar werd, 11 mei 2004, was natuurlijk de hele familie aanwezig. Dat werd ook vastgelegd in deze fraaie zwart wit foto. Wellicht gevierd op de Grüne Weide?

willem-smeenk-100

v.l.n.r.: Adèle, Riet, Annie, Aggie, Harriët en Mimy. Willem (zittend) en Harry (hurkend)

4 Reacties op “Smeenk (Marie)

  1. De Smeenks woonden in Miste het was een protestandse streek en zijn toen naar Zwolle buurtschap “de Muggenhoek” getrokken en daar een mooie boerderij gebouwd. Nu Revendijk 2 gemeente Lichtenvoorde. Willem was plm.20 jaar. In 1935 getrouwd met Marie Slütter ze was toen 25 jaar. Hier werden de negen kinderen geboren, waarvan twee jongens, met drie en zes maanden gestorven zijn. In 1949 zijn ze naar Canada getrokken. De Beerninks waren er al.

    Like

  2. Hoi Leo,

    Mijn ouders zijn na hun huwelijk op de boerderij in Zwolle (Muggenhoek) gaan wonen. Hier zijn alle 9 kinderen geboren.
    Na het avontuur van Canada (9 maanden) zijn we neergestreken in Eibergen (Holterhoek)
    Er is een boek verschenen over deze streek. In dit boek worden wij uitvoerig genoemd. Agnes en Harry hebben een exemplaar.

    Leuk dat je zo met de stamboom bezig bent. Ziet er al goed uit.
    Wat wil je verder nog van ons weten?

    Groetjes,
    Harriët

    Like

Plaats een reactie