Historie van de Slütters

Historie van de Slütters

Als je enige duidelijkheid wilt scheppen omtrent de historie van de Slütters moet je natuurlijk ergens beginnen. Daarbij ben ik geen professioneel stamboom onderzoeker alhoewel ik wel wat methodieken heb opgespoord.   Om een duidelijk spoor op te pikken naar het verre verleden moet je met het (bijna)heden beginnen om het verband aan te tonen.

Derhalve heb ik als uitgangspunt genomen Antonius Wilhelmus Slütter (Opa) & Maria Wichman (Oma 1) & Hermanna Nijenhuis (Oma 2) ( als de:  1e generatie.  Dit uitgangspunt is voor nu enigszins te overzien. Globaal lopen de generaties ook nog niet te ver uit elkaar. De oudste en jongste kleinkinderen van Opa en oma verschillen 39 jaar. Willy Slütter (29 nov. 1934)  van oom Theo en Angela Alferdinck (10 apr 1963) van tante Fiene. Zij kennen elkaar wellicht nog (vaag).

Als uitgangspunt dan, maar er is meer. Zowel verder in het verleden als in het heden. Belangwekkende ontdekkingen zijn er niet gedaan. Je hoort wel eens dat het zou boeien als er ergens een van de voorvaders of  moeders van adel zou zijn. Maar wat is bijzonder?  Veel van onze voorouders beoefenden het beroep van landbouwer, juist ja, met als doel om de medemens van voedsel te voorzien. Nobeler kan haast niet, werken aan de eerste levensbehoeften.

Zoals het er nu voorstaat: Geen adel, nog niet!!

Om dit verhaal een beetje te plaatsen is het handig om de stamboom op http://www.myheritage.com ernaast te hebben zodat inzichtelijk is in welke tijd ’t verhaal speelt.
Maar…….

graaf-wichmanJuist voor de eerste millennium wisseling is er een adelijke Wichman tak aanwezig als Graaf van Hamaland. Wichman de 4e. Hij overleed op 20 juli 974 en werd vermoedelijk begraven in Hoog Elten. Vermoedelijk want in 1965 zijn er opgravingen verricht waarbij z’n vrouw wel maar hij niet werd gevonden. (wat of er gevonden is na 1000 jaar wordt niet gemeld). Ander aspect is dat hij geen kinderen had dus de tak in de mannelijke lijn bloedde dood.

Gezien de naam Slütter: met umlaut en de afkomst, regio Silvolde, is het niet ondenkbeeldig dat deze van Duitse aard is. De overgrootvader van Opa kwam inderdaad uit Bocholt. Bij Bocholt wonen nu nog naamgenoten van ons (met puntjes.)  Kijk op http://www.hof-sluetter.de . De ü wordt vaak een ue in dit computer tijdperk.

In Duitsland komt een dergelijke naam wel voor, maar wat is veel?  Anderzijds van de, hierboven genoemde opa, is mijn generatie,  (Leo als kleinzoon) voor slechts 25% genetisch afkomstig, mits de genen lineair verdeeld zijn.

Onze kinderen dus slechts 12,5% oftewel 1/8 deel.

Dus ik ben net zoveel Wichman als Slütter als Hilderink en als Nieuwenhuis. Afhankelijk van m’n gedrag verschuift dat % in de publieke familie opinie. De Slütter’s lijn ziet er als volgt uit:

96879-schermafbeelding2b2015-12-092bom2b20-20-39

Deze Bernardus Slutter (1740) is geboren in Bocholt en wordt geschreven zonder Umlaut. De naam wordt ook vermeld als Sluiter of enkele andere varianten.

f75de-schermafbeelding2b2015-12-112bom2b14-36-50

Inmiddels heb ik al wel begrepen dat ‘n naam-match nog lang geen DNA-match is. M’n neef Johan stelt al dat het beter zou zijn om automatisch de achternaam van de moeder als de achternaam van het kind te handhaven omdat de afkomst van het kind van die moeder zekerder is dan van de vader.

‘n Issue buiten de Umlaut zijn de andere spellingen: Sluiter-Slütter-Sluetter. Probleem is dat dat met andere namen ook zo is. Dus dat maakt het zoeken lastig.

Voorbeeld schema

Jacob Sluiter                    *????

Gerardus Sluiter              *1711                      1/64  Anholt (D)                     * is geboren

Bernardus Slutter            *1740                      1/32  Bocholt (D)

Gerardus Slutter              *1781                      1/16  Velthunten

Bernardus Slutter            *1827                      1/8    Gendringen

Antonius W. Slütter         *1873                       ¼      Heidekant (Wehl)

Antonius W.H. Slütter     *1913                        ½      Silvolde

Leonardus T.J. Slütter      *1951                      1/1    Lintvelde (Beltrum)

Let ook even op het verloop van de u, ui, ü.
Bernardus uit 1740 is dus geboren in het Duitse Bocholt evenals z’n vader. Mijn generatie is derhalve zeker voor 1/32 deel van Duitse komaf. Dat kan meer worden als een der andere 31 voorouders ook duits bloed heeft. De Wichman’s zou zomaar kunnen en zo zijn er meer voorouders. Niet dat dat een probleem is. Dat grens streepje is ook zomaar ergens getrokken. Bovendien als je een beetje of meer Duits bloed hebt ben je ook een beetje of meer wereldkampioen voetbal geweest.

0b8cd-schermafbeelding2b2015-12-102bom2b11-11-37

De boerderij in Wehl aan de Keppelseweg

Bernard Slutter, de vader van opa Slütter en getrouwd met Gesina Banning, had een boerderij aan de Hoekhorsterweg in Nieuw Wehl.

Bernard (1827) is geboren in Veldhunten (nabij Ulft).

De boerderij aan de Hoekhorsterweg in Nieuw Wehl brandde af waarna het werd herbouwd. Hier werden opa A.W. Slütter en broer Gerardus en twee zussen geboren.

gerardus-lucas-slutter-fotoGerardus (Gerrit Lucas) de oudste zoon verhuisde in 1919 naar de Keppelseweg in Wehl.  Alwaar anno 2019 John woont de zoon van Theet Slutter.

Toen hij uit het ouderlijk nest “ werd gestoten” nam hij of introduceerde hij de Umlaut en pachtte een boerderij aan de Sinderense weg in Silvolde alwaar hij zijn gezin stichtte.

Zo simpel kan ik me er natuurlijk niet vanaf maken. Kijk dus even op de pagina “De naam Slütter” . Daar is te lezen waar de Umlaut werkelijk is ontstaan.

Opa A.W. (geb 1873) is dus geboren in Nieuw Wehl en had een broer Gerardus (1871). Gerardus ging verder door het leven als ’n Slutter zonder umlaut evenals z’n zusters. Het blijft voor mij nog een beetje de vraag of de Umlaut is toegevoegd of is weggelaten. Ook hadden zij nog twee zussen Wilhelmina (geb. 1876) (getrouwd met Hendrikus Berndsen) en Johanna (geb. 1879) (getrouwd met Reinirus Sloot). (Nog na te gaan of zij de Umlaut nog wel hebben) Johanna waarschijnlijk zonder Umlaut. Reinirus kwam uit Wehlen (D).

Dat is waarschijnlijk een plaatsje in Duitsland nabij Düsseldorf of er is een schrijffout gemaakt (Wehlen versus Wehl). Ook Wilhelmina staat steeds vermeld zonder Umlaut.  Dus 3 van de 4 kinderen gaan zonder Unlaut verder. Het kan natuurlijk ook zijn dat opa zich verrijkte met een Unlaut. (nee dus)

Hier was ook sprake van een dubbel huwelijk. Gerardus was getrouwd met Constanta Sloot en z’n zus Joanna met Reinirus Sloot.

8e060-schermafbeelding2b2015-12-092bom2b16-57-18

Nu bijna midden in Silvolde de plek waar Slütter de eerste boerderij had en m’n vader werd geboren.

Opa werd dus boer op een gepachte boerderij aan de Sinderense weg in Silvolde.  De plek ligt nu ruim binnen de bebouwde kom van Silvolde aan de Prins Bernardstraat.

2e Generatie

In Sinderen werden ook de kinderen geboren tot en met m’n vader (Anton). Dus Theo, Christina, Narda, Jo, Gert, Marie en Anton. In 1912 werd ook Josephina geboren. Zij werd slechts 3 jaar oud. Oma Slütter-Wichman overleed in 1913 enkele dagen na de geboorte van Anton, m’n vader. Opa hertrouwde, een half jaar daarna, met Hermanna Nijenhuis. Met haar kreeg hij nog twee kinderen Willy en Fiene. Willy werd nog geboren in Silvolde. Fiene in Lintvelde.

46f44-slutter2bfam

Foto van 11 mei 1949, de bruiloft van Hendrik Alferdinck & Fiene Slütter. v.l.n.r. Bernard Weelink , Narda Slütter, Marie Slütter, Anna Overkamp, Jo Slütter, Theo Slütter, Oma Slütter-Nijenhuis (2e vrouw), Lena Scheering, Marie Hilderink, Hendrik Alferdinck, Dina Geerdink, Anton Slütter, Christina Slütter, Fiene Slütter, Willy Slütter, Miete Wiegerinck, Gert Slütter, Theodorus Beernink. Wellicht was Willem Smeenk nog niet in beeld of aan het ploegen in Beltrum…..   Natuurlijk was Willem wel in beeld, Agnes werd al in 1936 geboren.

Opa Slütter verhuisde in 1916 naar Beltrum/Borculo, naar ’t Bijvanck zoals het nu heet maar destijds was de boerderijnaam Memelink, in het buurtschap Lintvelde.  Ook een gepachte boerderij.

fe12a-schermafbeelding2b2016-11-022bom2b12-39-49

Plaats van de huidige boerderij ’t Byvanck

Deze boerderij was destijds eigendom van de Fam. Boerman uit Geesteren. Fiene werd hier in 1917 geboren. In 1939 liep de huur af. De huurbaas was protestant. Hij wilde, toen de huur afliep, er weer een protestant op hebben vandaar dat de huur / pacht niet werd verlengd. De familie verhuisde toen naar Rekken. Oom Jo kocht daar een locatie en ze bouwden er een boerderij. In Lintvelde boerde opa totdat hij in 1939, net voor de 2e WO, verhuisde naar Rekken en in 1943 tijdens de oorlog aldaar overleed. De boerderij in Rekken of de plek was wellicht vrij op dat moment. Er diende nog veel bosgrond gecultiveerd te worden. Jo kocht deze lokatie voor ƒ 15.000,=

Oom Johan stichtte aldaar zijn gezin vlak tegen de Duitse grens aan. Waarom is dan de vraag. Op de eerste plaats moest er iets gebeuren omdat de pacht van de boerderij in Lintvelde niet verlengd werd. Theo werd groentenkweker in Boekelo, Christina “boerde” met haar man Theodorus aan de (latere) Meenweg in Lintvelde, Narda trouwde met een Weelink en emigreerde later naar Canada. Johan als vierde in de rij, kocht de locatie in Rekken kwam op het “ouderhuis”. Dat was natuurlijk geen echt ouderlijk huis. Maar Opa en Oma kwamen er bij in wonen en er waren er nog meer in huis. Anton en Fiene en  Willy natuurlijk ook nog.  Zij verrichten veel ontginnings werk zo tegen de Duitse grens, bossen kappen, noesten rooien en de grond bewerken. Gert kwam later vlak bij ’t Byvanck (boerderij naam Memelink) te wonen. Hierbij speelde tevens mee dat oom Gert van oom Jo zo’n 6 ha grond kreeg toegeschoven. Naar verluidt had Oom Gert eens gezegd tegen oom Jo:” Die grond kun je mij wel geven want dat ligt zover weg van Rekken. Kan haast niet uit”.  “Is goed” was ’t antwoord en toen was het van oom Gert. ’t Zal best nog wel ergens “beschreven” zijn.

Oom Willy kreeg TBC en is samen met tante Dina Geerdink lange tijd in een sanatorium Heliomare in Wijk aan Zee in behandeling geweest. Daar werd ook Ria geboren. Of Miny mee ging verteld het verhaal nog niet.

Chronologisch:

De “trek” van de familie Slütter door de Achterhoek verliep dus alsvolgt:

  • Veldhunten
  • Oudste bekende verblijf. 1e Boerderij A.W. Slütter Sinderenseweg in Silvolde
  • 2e Boerderij Hoekhorsterweg in Nieuw Wehl
  • 3e Boerderij “Memelink” nu genaamd ’t Byvanck” in Lintvelde.
  • 4e Boerderij Huttendijk in Rekken. Vandaaruit is de familie uitgezworven.

Zoals gezegd:

Theo trok naar Boekelo werd tuinder en trouwde met Lena Schering. Hertrouwde met Hanna Kotz uit Vreden

Christina trouwde met Gerardus Beernink en ging naar Canada.

Narda ook naar Canada en getrouwd met Bernard Weelink,

Jo in Rekken en getrouwd met Anna Overkamp, Jo was landbouwer.

Gert naar Lintvelde en getrouwd met Marie Nijenhuis, landbouwer. Later hertrouwd met Miete Wiegerinck.

Marie naar Eibergen en getrouwd met Willem Smeenk, Pensionhouder, restauranthouder en “loonwerker”

Anton naar Beltrum en getrouwd met Marie Hilderink, landbouwer.

Willy naar Eibergen  en getrouwd met Dina Geerdink, Veehandelaar. Later hertrouwd met Annie Lemelder.

Fiene naar Eibergen en getrouwd met Hendrik Alferdinck, landbouwer.

3e Generatie overzicht.

Ik ben als zoon van Anton, (Antonius Wilhelmus Hungerus) geboren in 1951 in Beltrum aan de Meenweg. De Meenweg bestond toen nog niet. Er was slechts een zandweg welke eind jaren ’50 werd verhard. Destijds was het nog L79 Lintvelde. L79 was denk ik aan de overkant van de weg, alwaar de oude boerderij stond. De adressering veranderde vervolgens in Meenweg 2. Later werd er nog een postcode aan toegevoegd.

35a24-schermafbeelding2b2016-10-312bom2b17-36-54

Van 1952 tot 1959 vond er een ruilverkaveling plaats volgens een plan van H.W. de Vroome van Staatsbosbeheer.  Dit lijkt een futiliteit maar de grond bij elke lokatie werd hier wel bepaald en uitgeruild.

Een Reactie op “Historie van de Slütters

  1. Leo hierbij een kleine correctie.
    De fam Slutter, jouw opa, heeft geen history aan de Keppelseweg in Wehl. Zij woonden destijds aan de Hoekhorsterweg (tegenwoordig) in Nieuw Wehl. De broer, van jouw opa, Gerrit Lucas is vandaar uit verhuisd in 1919 naar de Keppelseweg, ca 3km richtstand daar vandaan. Het zal mij niet verbazen dat hij die locatie destijds heeft verkocht cq verlaten. Hij was geboren in 1871 dus op 48 jarige leeftijd. Ga ervan uit dat zijn broer ( jouw opa) en zussen daar al waren vertrokken. Gerrit-Lucas was gehuwd met Constanta Sloot, mijn oma, die overleed in voorjaar 1919 een half jaar na de geboorte van de jongste broer (Joop) van mijn vader. (Theet Slutter). In juni 1919 trouwde hij met Theresa Bremer uit Toldijk en verhuisden kort daarop met 5 kinderen, van hem, naar Wehl. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren.
    leuk om je opsomming door te lezen.
    John Slutter ( idd zonder umlaut)

    Like

Plaats een reactie