Slütter (Johan / Jo)

Zoals gezegd:

  • Jo ging “boeren” in Rekken en is getrouwd met Anna Overkamp, hij was ’n landbouwer.

Het Bijvanck in Lintvelde was eigendom van boer Boerman uit Geesteren. Een grote protestante hereboer. Het stoorde hem dat er een katholieke boer op ’t Bijvanck actief was en toen de pacht termijn afliep in 1939 zegde hij de pacht op. Dan komt de opvolging natuurlijk dichtbij.

“Op”  ’t Bijvanck boerde opa totdat hij in 1939, net voor de 2e WO, verhuisde naar Rekken en in 1943 tijdens de oorlog aldaar overleed.

Opa was van 1873 dus in 1939 al 66 jaar oud. In die tijd was dat niet zo jong meer. Dus op een nieuwe boerderij moest iemand anders de “kar trekken”. Dat werd oom Jo, 4e in de troonopvolging. In Rekken was een lokatie te koop. Dus werd voor, naar verluidt ƒ 8.200,=, een perceel ter grootte van ca 13 ha gekocht tegen de Duitse grens aan.

Screenshot

Het groene is het bosrijke aangekochte deel. De kleinere circel de plek waar de boerderij is neergezet.

Deze grond was aanvankelijk geheel ’n bosgebied of nog minder wenselijk bijna moeras en moest nog ontgonnen worden. Tevens moest er een boerderij worden ontworpen, getekend en gebouwd. Met name oom Willy en m’n vader Anton hebben dit gebied ontgonnen, de bomen gerooid, slootjes ter ontwatering voorzien van afwatering, egaliseren en geschikt maken voor de landbouw.

Er was in die buurt (in Rekken) een aannemer actief Geerdink genaamd. Of de boerderij door een architect is ontworpen is (mij) niet bekend. Maar aannemer Geerdink bouwde de boerderij rond 1939-1940, dit nadat er een geschikte plek was gevonden om deze boerderij op te richten.

Oom Willy is in 1915 geboren en rond 1946 op ca 31 jarige leeftijd getrouwd met Dina Geerdink. Ja familie van die aannemer Geerdink. Dus is het niet ondenkbeeldig dat die bouwerij aanleiding is geweest voor de relatie…. who knows?

Screenshot

Omcirkeld de boerderij aan de Huttendijk in Rekken. Idd tegen de Duitse grens aan.  In 1939 is de familie erin getrokken. Dus pakweg ’38-’39 gebouwd.

Natuurlijk heb ik gevraagd of er een “eerste steen” in de voorgevel van boerderij is geplaatst. Daarop van zoon Johan nog geen antwoord ontvangen. Wel van Theo gehoord dat ergens boven in de gevel iets staat van “Meerinkbroek”. ’t Broek waren vaker de lager gelegen natte delen van een regio. Het gebied van deze boerderij was voorheen moeras en toen het iets droger werd bos met veel ondiepe rechte slootjes erin voor de afwatering.  Zo dicht bij de Berkel mogelijkerwijs wel goede misschien kleiachtige grond. Maar vaak zijn die lagere delen zeer veenachtig.

Situatie rond 1850 volgens ’n Militaire kaart.

Omstreeks 2004

Grenspalen 819, 820a en 820b, welke de perceels grens / landsgrens aangeven.

ae77a-schermafbeelding2b2016-11-022bom2b13-04-10

De lokatie van Johan (Jo) Sr en Jr in Rekken vlak bij de Duitse grens. Over het weiland kijkend naar het oosten kijk je zo Duitsland in, en dat niet alleen bij helder weer.  De plaatjes op de gele grenslijn van Google Earth geven foto’s van de diverse grenspalen aan. Kennelijk is iedere grenspaal gefotografeerd.

Toen de familie van ’t Bijvanck in Lintvelde weg moest omdat de pacht was opgezegd was er een stuk grond te koop in Rekken aan de Duitse grens. Oom Jo kocht deze grond voor ƒ 8.200,= en ging er een boerderij bouwen. De familie trok erbij in. Opa en Oma en nog een hele rits kinderen.  Oom Johan volgde hem op als boer en stichtte aldaar zijn gezin vlak tegen de Duitse grens aan.

Waarom is dan de vraag?

Op de eerste plaats moest er iets gebeuren omdat de pacht van de boerderij in Lintvelde niet verlengd werd. En verder:

  • omdat  Theo groentenkweker was in Boekelo,
  • Christina “boerde” met haar man Theodorus Beernink aan de (latere) Meenweg in Lintvelde,
  • Narda trouwde met een Weelink, boerde aanvankelijk in Lintvelde en emigreerde naar Canada,
  • dus Johan (Jo) als vierde in de rij van (troon) opvolging kwam op het nieuwe “ouderhuis” dat eigenlijk dus geen oudershuis meer was. Het was ook een nieuw gebouwde boerderij.

Zo was de chronologie in de tijd, natuurlijk niet precies, maar ’t pakte zo uit. Toen waren Anton en Willy natuurlijk ook nog thuis. (en Fiene natuurlijk ook nog.) Zij verrichten veel ontginnings werk zo tegen de Duitse grens, bossen kappen, noesten rooien en de grond bewerken. Gert kwam later vlak bij ’t Byvanck (boerderij naam Memelink) te wonen.
Hierbij speelde tevens mee dat oom Gert van oom Jo zo’n 6 ha grond kreeg toegeschoven. Naar verluidt had Oom Gert eens gezegd tegen oom Jo:” Die grond kun je mij wel geven want dat ligt zover weg van Rekken. Kan haast niet uit”.  “Is goed” was ’t antwoord en toen was het van oom Gert. ’t Zal best nog wel ergens “beschreven” zijn.
Oom Jo (han) trouwde met Anna Overkamp.

Zij kregen negen kinderen.

  1. Annie
  2. Mimi  ✝
  3. Theo
  4. Netty
  5. Ria
  6. Agnes ✝
  7. Johan
  8. Harrie
  9. Wilfried

De woonplaats zo vlak bij de grens, en zo goed op de hoogte van de routes aldaar, hebben ongetwijfeld vele mooie smokkel verhalen opgeleverd. Het laatste weggetje naar hun huis is in principe doodlopend. Het klinker weggetje houdt bij het huis op en gaat over in een zandpad, ’t “Komiezenpad” genaamd.

Momenteel (half 2017) oefent ook Wilfried z’n lasbedrijf hier uit. Dat is ook de reden dat er handige bordjes zijn geplaatst met de tekst “Slütter Lasbedrijf”.  Anders werd het lastig…..

Medio 2018 vierde Wilfried aldaar het 25-jarig bestaan van z’n bedrijf op deze locatie.

Plaats een reactie